Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Opmerking: This feature may not be available in some browsers.
Mijn starter is nu bezig ik hoop dit weekend mijn eerste brood te kunnen bakken, dan update ik het hier wel. Ik ga het filmpje eens bekijken, thx !Alex heeft ooit een serie gemaakt over zuurdesem:
Ik vind die zijn video's altijd wel goed en toegankelijk...
Zelf nog niet aan begonnen, maar staat hier wel op het lijstje.
Meesterwerk is (heel) veel gezegd, maar ik ben er wel tevreden van. Voor de eerste keer no-knead geprobeerd (waarbij je je water en bloem een nacht op voorhand mengt om zo veel gluten te krijgen), ben er wel tevreden van. Mijn grootste werkpunten zijn:Ik heb me hier ook eens mee bezig gehouden maar vond het uiteindelijk moeilijk en veel werk, voor iets dat op zijn best nog steeds niet veel beter is dan een brood van een goede bakker dat €2.5 kost. Zeer goed gevoel wel als het is geslaagd en je haalt zo'n prachtig brood uit de oven. Leuk voor af en toe eens, maar dan moet je ondertussen wel die verdomde starter onderhouden
Ik had ook moeite met het brood mooi te doen rijzen. Meestal had ik een dense klomp in plaats van een luchtige bol. Indrukwekkend dat het bij u meteen goed lukt!
Ik wacht vol spanning op foto's van uw volgende meesterwerk.
Bedankt voor de tips! Mijn rogge starter heb ik nu perfect onder controle (3 daagse voeding vanuit de frigo). Hij verdubbelt mooi in volume, al snap ik niet goed hoe ik hem minder slap zou moeten krijgen? Ik houd gelijke delen bloem/water aan, schrap ik dan beter wat water of?Enkele tips:
1. Begin met een desem van witte tarwebloem iplv. rogge (veel makkelijker voor starters) en ga dat niet abrupt omschakelen. De gistcultuur die je gekweekt hebt gaat niet van vandaag op morgen overgaan op een andere voedingsstof maar eerst een stressperiode van natuurlijke selectie doorgaan.
2. Als je je desemcultuur start kan je daar een beetje volkoren bloem bijdoen, maar dat is dan ook alleen maar om van in het begin iets meer micro-organismen erin te krijgen zodat ge uw desem sneller kunt gebruiken (en dat is na pakweg 1 - 2 weken).
Starthoeveelheid is bv. : 100 gr. witte bloem + 25 gr. volkoren + 125 ml water en laat dat 2-4 dagen tot de eerste luchtbelletjes beginnen verschijnen.
Vul aan met gelijke hoeveelheden witte bloem en water (50/50 gr) om dagelijks (KT)/wekelijks(frigo) te voeden.
3. Uw desem in die pot is wat aan die slappe kant en niet rijp genoeg om een brood mooi te laten rijzen
4. Geef uw desem een booster - 4 - 8 uur voor de start van het maken van een brood - door het nog een keer te voeden. Je gaat zien dat dat 5 cm in je pot stijgt. Altijd doen. De truk is om hem net voor zijn hoogtepunt te gebruiken voor de voorrijs.
5. Als het zélfs met dit warme weer niet lukt (ik ga er vanuit dat je de voor- en narijs op kamertemperatuur uitvoert) dan moet je toch eens je verhoudingen nakijken
6. Voor de iets meer geroutineerden: als je een broodbakmachine hebt dat een aparte kneedfunctie hebt, is dat ideaal. Je spaart 10 minuten manueel kneedwerk uit. Die tijd kan je 's morgen gebruiken om je tanden te wassen en kleren aan te trekken.
7. Smijt geen overtollige desem weg. Als je overschot hebt, maak er zuurdesem kruiden pannenkoeken van. Olijfolie in de pan, wat zout en italiaanse kruiden bij mengen:
Thx Ik gebruik een dutch oven ja, 25 minuten op 230 graden, dan 20 minuten met het deksel eraf. Stoomoven maken zal ik eens proberen, dat kan ik hier ook gewoon doen.Oei ik had alleen de eerste foto gezien. Op de tweede foto ziet uw desem er wel heel actief uit.
Ik weet niet hoe krokant uw brood uit de oven komt, maar dat de korst de volgende dag een pak minder krokant is, is normaal. Dat is bij frans brood ook zo. Desembrood bevat procentueel veel meer water waardoor het sneller mals wordt.
Eventueel kan je proberen water te verminderen maar dan gaat het brood ook minder rijzen.
Gebruik je een dutch oven voor het bakken (aangezien je over een deksel spreekt)? Ik doe de volledige baktijd zonder. Ik maak van mijn oven een stoomoven door de volledige braadslee onderaan met 2 liter water te vullen.
Andere zaken die een effect kunnen hebben op krokantheid ifv tijd: hogere starttemperatuur oven? Ik zal morgen nog eens naar de boeken kijken.